Hívjon minket: +36 70 617 7226
H-P: 09:00 - 16:30
 

Minőségirányítási vezető auditorok átképzése

Az új ISO 9001:2015 szabvány követelményei

A tanfolyam célja:

1 napos szemináriumunkat azon Minőségirányítási Auditoroknak szánjuk, akik még az előző ISO 9001-es szabvány követelményei alapján tették le auditori vizsgájukat. Számukra ez a nap elegendő tudást fog adni, hogy az új 2015-as szabványt struktúráját megismerjék, a változásokat saját rendszerükbe integrálni tudják.

Jelentkezés

Oktatónk cikke a változásokról:

Az ISO 9001-es minőségirányítási rendszer a magyarországi vállalkozások döntő többsége számára ismert. Sokuk már rendelkezik a szabvány szerinti tanúsítással, vagy éppen tervezi annak bevezetését. Mindkét csoport számára fontos információ, hogy a szabvány 2015 szeptemberében komoly módosításokon esik át, így ezekre érdemes időben felkészülni.

Az elmúlt 27 évben az ISO 9001 sokak által megismert és megkerülhetetlen rendszerszabvánnyá vált Európában, így Magyarországon is és világszerte egyaránt. Elterjedését és népszerűségét annak köszönheti, hogy gyakorlatilag bármely szervezetre alkalmazható, függetlenül annak tevékenységi körétől, méretétől és a működési formájától.

Az ISO 9001 első kiadása óta folyamatos módosításokon esett keresztül, alkalmazkodva a kor kihívásaihoz, így változott 1994-ben, 2000-ben és 2008-ban is. Jelentős volt a 2000-ben bekövetkezett módosítás, amikor is 8 alapelv megfogalmazásával a folyamatszemlélet került a fókuszba, a 2008-as apróbb változtatások a szabvány szerkezetét nem érintették, új követelményt nem emeltek bele, csupán a követelményeket alakították kisebb mértékben és pontosították azokat, segítve az előző verzió könnyebb érthetőségét és egyszerűbb felhasználását, és nagyobb hangsúlyt helyeztek a fejlesztésekre.

Az állandó változásnak köszönhetően az ISO 9001-es rendszer 2015-ben az utóbbi idők legjelentősebb módosításain esik majd át egy több körös szavazási és elfogadási procedúra után. Jelenlegi ismereteink szerint a tervezet több komoly követelményt is támaszt az átdolgozott szabvánnyal szemben. Ezek közül példaként említhető az az elvárás, hogy adja meg a következő 10 évre a követelményeknek egy stabil magját, maradjon általános és bármilyen típusú és méretű szervezet számára, valamint ágazatoktól függetlenül legyen alkalmazható. Fontos kikötése, hogy támogassa a jelenlegi fókuszban lévő hatékony folyamat-menedzsmentet a kívánt eredmények eléréséhez, vegye figyelembe a minőségirányítási rendszerek gyakorlatában és technológiájában beállt változásokat is, valamint növelje az egyezőséget a többi ISO menedzsmentrendszer szabvánnyal.

Elfogadása után a szabvány struktúrájában, megközelítésében és követelményeiben is változni fog. A jövő év szeptemberében várható kiadás szerkezete nagyban átalakul, ugyanis valamennyi irányítási rendszer szabványának közös keretrendszert kell használnia. A szabvány felépítése igazodik az ISO/IEC irányelvek SL melléklethez tartalmazva, az irányítási rendszerek fő szerkezeti elemeit, a közös szöveget és szaknyelvet, és azok meghatározására vonatkozó követelményeket. Ennek következtében az 2015-ös kiadás szövegezése és szerkezete egészen más lesz.

Az a szándék, hogy a jövőben minden irányítási rendszer-szabvány felépítése ezt kövesse, amellyel egyszerűbbé válik az irányítási rendszerek integrálása. Például változni fog az MSZ EN ISO 14001:2005, ISO/IEC 27001:2013, stb.

A minőségirányítás alapelveit illetően a jelenlegi 8 alapelv 7-re csökken, mivel a folyamatszemléletű megközelítést és a rendszerszemléletet az irányításban összevonják, valamint a mai kor igényeinek megfelelően egyes alapelveket átfogalmaznak.

A tervezet szerint alapelv lesz a vevőközpontúság, a vezetés, a munkatársak elköteleződése, a folyamatszemléletű megközelítés, a fejlesztés, a bizonyítékokon alapuló döntéshozatal és a kapcsolatok kezelése.

Az „SL melléklet”, a minőségirányítási szabvány eddigi 8 pontja helyett 10 pontot tartalmaz, amelyből az első 3 változatlan, míg az ezt követő 7 pont teljesen átformálódik és ezzel közelit az EFQM modell szerinti értékeléshez is.

Tematika:

  • A szabványalkotás menete.
  • A rendszerszabványok tartalmi változásai.
  • Az ISO 9001:2015 minőségirányítási rendszer szabványtervezete, szerkezete.
  • A kockázatok kezelése.
  • Az új szabványok kihívásai az auditálások során.
  • A bevezetés és átállás időtartama.
  • Az "SL függelék" jelentősége.

Előadó:

H. P. Zsuzsanna - regisztrált IRCA vezető oktató

A képzés helye:

cím: 1071 Budapest, Peterdy utca 36. - Vidéki képzések estetén: Helyi konferenciatermek

Érdekel, más időpontban                            Kihelyezett képzés érdekel
Amennyiben kihelyzett képzésről érdeklődik, kérjük az e-mailben adja meg a cég nevét és elérhetőségeit.

Jelentkezés

Képzéseink 3-6 havonta ismétlődnek. Amennyiben nem talál Önnek megfelelő időpontot, kérjük érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon!

Tanfolyam jelentkezés lemondásának következményei
A képzés lemondását a tanfolyam megkezdése előtti 5. munkanapig tudjuk elfogadni. Amennyiben 5. és 2. munkanap között mondja le, a képzési díj 50%-át köteles befizetni. A 2. munkanapon belül történő lemondás esetén a teljes tanfolyam díj az Euzert Kft.-t illeti meg, de Ön illetve kollégája egy későbbi időponton a tanfolyamot még elvégezheti. A tanfolyam kezdete után történő lemondás esetén csak rendkívüli esetben (betegség...) tudunk új időpontot felajánlani.
Bővebben a részvételi feltételekről, kérjük kattintson ide.

Ezen képzésünk szabad szolgáltatásként folytatott ÁFÁ-s képzés.


A képzés helye:

cím: 1071 Budapest, Peterdy utca 36. - Vidéki képzések estetén: Helyi konferenciatermek

Képek az előadó termeinkről

Előadótermünk Előadótermünk Előadótermünk Előadótermünk